Showing posts with label Switzerland. Show all posts

Travelog: Dari Malaysia Ke Eropah S2 (SWITZERLAND - BERN) 4




01/05/2016

Lauterbrunnen


Pagi yang luar biasa aku rasai di Lauterbrunen. Bukan seperti pagi-pagi kebiasaan dalam hidup aku apabila bangun2 saja dari mimpi yang lena, salji turun membasahi permukaan bumi di Lauterbrunnen . Amat teruja dan jakun sekali aku bila melihat ke luar tingkap salji turun dan menutupi bumbung-bumbung perumahan di situ. Sangat seronok yang amat. Terus segar biji mata.

Maggi di pagi hari

Travelog: Dari Malaysia Ke Eropah S2 (SWITZERLAND - LAUTERBRUNNEN) 3




30/04/2016

Seawal 6.30 pagi, kami semua telah bersedia untuk check out dan bergerak menuju ke Zurich Hauptbahnhof (Zurich Main Station). Jika semalam aku dan mak self check-in, begitu jugalah untuk check-out. Hanya perlu masukkan kembali kunci bilik di dalam kotak itu semula. Perlu dingitkan supaya tiada apa-apa barang lagi yang tertinggal dalam bilik itu. Kalau ada dan kunci pun dah masuk ke dalam, bolehlah ucap selamat tinggal. Tapi barang kami syukur semuanya selamat di bawa bersama.

Travelog: Dari Malaysia Ke Eropah S2 (SWITZERLAND - ZURICH) 2


Menuju ke Zurich
29/4/2016
Zurich

Tempat tinggal kami yang pertama merupakan sebuah apartment yang terletak di tengah kota Zurich. Setibanya aku dan mak tiba di stesen train yang berhampiran dengan apartment, kami pun mengheretlah beg kami di tengah kota Zurich. Memang tak familiar dengan kawasan itu, tapi dengan adanya Google Maps, maka anda akan jadi pro sehebat penduduk tempatan. Hahaha. Agak jauh juga aku dan mak berjalan untuk ke Apartment kami yang terletak di Dienerstrasse 20. Aku tak berani lagi untuk naik bus atau trem kat situ. Nanti sesat, lagi susah. Pakcik Google kata jalan dalam masa 15 minit saja, lalu aku dan mak pun menapaklah sambil mengheret bagasi masing-masing.

Travelog: Dari Malaysia Ke Eropah S2 (SWITZERLAND - ZURICH)




Sekali lagi aku berpeluang ke luar negara selepas lawatan aku di eropah pada tahun lalu. Seperti yang lalu percutian aku ni tidak termaktub pun dalam buku catitan diari pada tahun 2016. Rezeki datang dan Alhamdulillah sekali lagi aku dapat menjejakkan kaki di bumi eropah sebagai musafir.

Jika tahun lalu aku melawat
Ireland ---> UK, London ---> Belanda- Amsterdam --->Turkey- Istanbul,