Showing posts with label 2014. Show all posts

Top 10 Warna-Warni 2014

Dengan hanya beberapa jam sahaja tahun 2014 akan melabuhkan tirainya, pelbagai suka duka yang melanda sama ada ke atas diri sendiri, keluarga mahupun negara kita yang tercinta. Itulah yang dinamakan warna-warni dalam kehidupan ini. Terbaharu, kejadian QZ8501  dan musibah banjir di negara kita, sama-samalah bertafakur sebentar. Al- Fatihah
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Top 10 ini di buat berdasarkan jumlah pageview pada sesebuah post.


10. 10 Games PC Generasi '90s Mesti Tahu

Ini merupakan game kegemaran aku waktu zaman kanak-kanak riang (sekarang pun riang lagi) dahulu yang aku pernah main. Artikel ini merupakan pendapat peribadi aku sendiri. Tak tahulah orang lain macam mana. Tapi yang pasti, sebahagian generasi yang lahir 90 mesti pernah main salah satu game ini. Aku tak pasti sama ada lagi ke tidak budak-budak yang main game macam ini. Dulu grafik pun ala kadar saja. Itu yang dapat enjoy macam-macam game. Sekarang grafik semua nak padu saja, sampai komputer pun panas lalu lingkup! Puihh!

  

9. Wallet Dengan Ketahanan Yang Luar Biasa (9 Gambar)

Pulau Perhentian, Malaysia 2014 (Part 2)



Selesai hari pertama di pulau, menjelang pula hari kedua di Pulau Perhentian. Disebabkan berada di pulau hanya 3 hari 2 malam, hari kedua ini merupakan hari kemuncak aktiviti kami di Pulau Perhentian. Snorkeling merupakan aktiviti yang wajib di buat kalau dah ada kat pulau yang airnya jernih kebiruan yang nampak dasar laut. Kalau tak buat aktiviti ini boleh dikatakan rugi jugalah. Sekitar Pulau Perhentian ini, banyak spot-spot menarik untuk snorkeling. Dan snorkeling ini juga telah termasuk dalam pakej kami bersama Mohsin Chalet.

Di Pagi Hari

Mengikut jadual snorkeling kami, boat yang akan datang bawak kami snorkeling ke tempat2 yang best dijadualkan pada pukul 10.30 pagi. Disebabkan semalam banyak juga aktiviti yang kami buat, so terlajak sikit la bangun pagi itu. Ngam-ngam untuk sarapan pagi dan bersiap sebelum boat sampai. Kenelah sarapan dulu, bagi tenaga sedikit sebelum mula aktiviti snorkeling. Biasanya kalau main air ini, selalunya cepat lapar. Dinasihatkan supaya ambil sarapan dulu sebelum membuat aktiviti snorkeling.

Pulau Perhentian, Malaysia 2014 (Part 1)


Hi, blog aku ini bukanlah blog yang niche nya travel blog, setakat cerita pengalaman-pengalaman tempat yang aku pernah pergi. Tak banyak sikit saja. Menarik juga kalau kongsikan cerita pecutian kita, supaya orang lain boleh buat panduan dan perancangan sebelum mereka pula pergi bercuti. Haaa Sharing is Caring kan. So aku pun nak ceritalah percutian aku baru-baru ini, pergi ke Pulau Perhentian Kecil.


Peracangan

Aku dah rancang percutian aku ini, dari awal lagi, mula-mula tahun lepas, then atas kekangan tertentu, di tunda pada tahun ini. Tahun ini, aku siap merancang semua pada bulan 3, trip pada bulan 5. Aku pergi ini dengan rakan-rakan rumah sewa aku seramai 8 orang termasuk aku 9 oranglah. Baru lah meriah sikit pergi ramai-ramai kan. Havoclah orang kata. Aku buat plan awal-awal supaya jadual perjalanan semua tersusun, tempat tinggal di pulau ada, dan ada aktiviti bila kat sana nanti. Tiada lah masa terbuang dan kerisauan tidak dapat tempat tinggal di pulau nanti bila semua perkara sudah di buat.

Benda yang aku rancang macam
1. Tarikh percutian
2. Bajet
3. Pakej Di Pulau
4. Kenderaan untuk ke Kuala Besut (Jeti ke Pulau Perhentian)

Pakej Percutiaan