Showing posts with label 2010. Show all posts

Cerita Kami

Salam...

ehem2..helo semua. arini masih lagi menceritakn lagi kisah2 saya dan rakan2 gmi yg memang tak boleh di pisahkan.haha.

Kali ini pertemuan saya bukan la lagi dengan seorang rakan saja. tapi ramai la sikit.3 orang.Perjumpaan ini telah di aturkn oleh Ridz yg memsg kami semua. Jadinya bertemu la kami semua iaitu Arep, Dzafir dan Ridz dekat kedai mamak , berhampiran Wangsa Walk.

Mula2 ambil arep ngn dzafir kat rumah dzafir.Terkejut gak arep ada. Mula2 igt jmpe bertiga je.rupa2 nye arep pn singgah. Pehh walaupn jauh duk kat Shah Alam sana dan terpaksa bedepan dengan KTM yg "laju", tapi nk jumpe kawan punya pasal, sanggup datang gak.Terharu di buatnya. Walhal datang pun sebab da boring hampir nk pengsan kat rumah tu yang join sekali.haha.Anyway thanks for coming arep. Dapat laa jumpa ko
=)

Jadi, kiteorang jumpa ni pun sebab seorang lagi rakan kami iaitu Ridz akan fly InsyaAllah hari Selasa 12/10/2010 ke Leeds,UK. Sebelum tu, baru2 ni gak Haziq dan Mira telah pn selamat terbang ke Deutschland yang mana suatu ketika dulu menjadi impian kami juga untuk menlanjutkn pelajaran kat situ.Tapi tu laa.hehe. So haziq , mira sorry tak dapat jumpa korang n hantar kat airport. Agak sedeh gak tengok2 kat FB rakan2 Dip haziq yang ada hantar die kat airport tu.Tapi membe2 yg dulu nya satu team dan satu matlamat seorang pn takda.ermm.Haziq , Mira minta maaf yeh. Mungkin kteorang takdapat anta kat airport.InsyaAllah kami iringkn doa bersama agar mudah-mudahan selamat dan berjaya di situ dan sentiasa di lindungi oleh Allah bersama rakan-rakan kami yang da pergi dulu tu.InsyaAllah.Amin...best of Luck my frends!

Okah! Di mana cerita Ridz tadi.hehe.. apa yang Ridz bagi tahu, setelah mendapat keizinan keluarga untuk ke oversea, dia pun berusaha sendiri la untuk mencari Universiti kat luar sana tu.Macam2 U dia try cari yang fit dengan result dia.n Alhamdulillah dapat kat University of Leeds. Apa yang saya nampak , Ridz sangat independence , uruskn semua benda2 untuk ke sana sendiri. Dari exam IELTS (exam ni yeh ridz salah bagi tau =)) , ke urusan hostel kat sana, visa, dan semua2 hal la. Apa yang saya dapat rasakn dia yang urus sendiri.Even bila dia kat sana nanti, dia cerita, pergi sorang2, n tak da siapa wait dia kat airport sana nanti. Wahh..kalau saya laa belum pasti lagi jadi apa. Tabik spring kat ko Ridz!! ^_^

Lagi cerita Ridz , kat sana nanti dia amek kos electrical and electronic. Dalam masa 4 tahun siap Master sekali. Waa hebat2..Jadi nya sebelum pergi tu belanja la Dzafir n saya makan malam. tapi arep dengan pemurahnya kata takpe die gi bayar sendiri.haha bagus la ko arep.susah nak cari orang cam ko. hihi

Malam tu selain dari cerita2 Ridz saya , dzafir, ngan arep ada gak cerita perihal kiteorang gak. Cerita pasal apa lagi. masa depan laa.Kalo aritu ada cita dzafir yg nk miat, arep lain lak. Dia da try apply kat Uitm n try gak kat Uniten ngan Utp. Rezeki arep dapat la squeeze tuk amek MUET tuk masuk uitm tu.

Cerita arep tentang cuti kat rumah yang panjang ni, pun takda beza dengan kami. sama saja.Duk cerita bangun kul 12, makan pastu tido balek, bangun makan..tu jela.haha. Tapi ada lain sikit kut, sbb arep dia amek lesen kete dia yang tak sudah2 tu. Mana tak nya, arep cakap, dianya jurulatih tu gunakn dia.Da la cikgu dia part time.so training hujung minggu jela.Pastu selalu menyimpang time training. Pergi kedai photostat laa n lawak nya tu cikgu dia time2 latih bawa keta,bole lagi suh singgah open house rumah kawan.haha.arep2 bila laa nk sudah lesen ko tu...

So pas makan malam tu, g semayang Magrib jap..n pastu Karok laa.sempat gak la tergamak.haha..tapi malam tu special skit sebab ada abg karaoke=(Dzafir) hahaha
semua lagu dia rekomen kan kat arep.Enjoy la saat2 tu dalam sejam je.pastu keteorang sambung lagi. Lepak2 lak minum.Oh yeah time nk g semayang tu tiba-tiba!!!
jumpe lak Syaza, yang kelam kabut nk g wayang.haha.nampak kiteorang tetiba je "weyhh!!" (sambil tangan melambai-lambai) kteorang pn terkejut laa.da tu ingat dia nk benti tegur kteorang berempat.Tgk tak!Dia tegur da tu dia terus je naek escalator.cehh..pastu panggil laa balik suh turun balek.borak2 jap.hehe.

Sambil minum tu, sempat gak tengok komenwel game.Badminton malaysia yang menang emas tu acara mixed team.Sebagai rakyat Malaysia bangga laa!! Tahniah2~ (^_^)

Lagi cerita keteorang..ermm..oh dengan yang tak di sangka2 sekarang membe da jadi Gamez la plak..abg comand n conquer kite DZAFIR..haha.Dulu tak pernah la plak tengok dia mabuk game ni. Biasa2 je maen pes camtu jela.n sbuk dengan serius mass je.sekang tak..dengan cita2 alein ware RM 3000 untuk menjadi gamez sejati.Siap pkir2 "apsal la tak bom jee" haha ngan belaja strategy kat youtube lagi.hihi..apa2 jela Dzafir.okay gak la dapat mengisi ruang2 masa cuti panjang ni.Tapi jangan ketagih sangat2 sudah la yeh hehe.

Last2 setelah penat tergelak-gelak n bercerita..tiba masa untuk berpisah kembali.haiihh cita macam terpisah jauh lak.hehe.So mungkin semalam kali terakhir saya , dzafir dengan arep dapat berjumpe Ridz bersama WRP 2711 dia dalam waktu terdekat ni. Tak tahu lagi bila kita akan berjumpe lepak2 cam semalam. Yelah masa depan , tak tau apa akan jadi..setiap orang ada hala tuju, rezeki dan matlamat masing2.. ermm tetiba terasa sedeh lak.hehe..ok Ridz selamat pergi dan kembali nanti..minta maaf jika ada salah dan silap.Belaja elok2 n Good Luck!! =)

to arep n dzafir ada lain masa kita jmpa lagi.apa2 berita share2 laa yeh.sesungguhnya perjalanan kita masih jauh lagi.Rezeki kita InsyaAllah ada , Allah saja yang tahu..moga2 berjumpa lagi rakan-rakanku..

*skng ni cerita fido je tak tau kemane dia pasni.emm..

Ya Amu!!

Buat kali ke 3 nye tahun ini pergi ke klia untuk menghantar orang untuk belaja ke oversea dan semalam tibalah giliran adik saya sendiri yg pergi ke eygpt untuk sambung pelajaran dia dalam bidang farmasi. hermm...pikir2 balik patut nya mengikut takwimnya saya la yg patut terbang ke oversea.tapi..apakan daya.haaa~ takda rezeki.so takpalah mungkin rezeki ada ditempat lain. So da ramai da bagi nasihat dan motivasi kat saya tentang benda ni.Sekarang pun da terima da keadaan ni seadanya dan terima kasih semua yang memberikn kata-kata semangat untuk saya =)

Cerita pasal ira balik...persediaan semua telah di lakukan oleh mak abah sejak sekian lama lagi sebelum puasa lagi. Masa pun berlalu dengan pantas, berpuasa dan akhirnya beraya. Bila raya pun da habis tiba la masanya iaitu pada 21/09/2010 untuk berlepas dari Kuala Lumpur ke Cairo sana.

Semalam da sampai je kat KLIA tu apa lagi pergi la ke tempat untuk menimbang beg yg telah di sediakn oleh agensi ira tu untuk estimate berapa berat beg yg boleh bawa naik kapal terbang nanti.Dah tu bila di timbang2..ahh sudah terlebih la pulak.Patut nya berat yg bole bawa dalam 40 kg cam gi tu je. Beg ira 53kg!! hahaha.so apa lagi operasi kastam yg di jalan oleh abah pn di buat. Pergi la ke car park balik nak punggah2 barang. Macam-macam barang Abah sekat cam kicap , periuk2,bantal dan lain-lain lah. Agak2 da kurang dalam 13 kg camtu g la timbang balik.Akhirnya lulus! ^_^

Da check in semua beg. Kiteorg semua gi la solat n makan. Pastu tiba la seorg demi seorg abang2 n kakak, angah , kak haja n baby zahra, abg ami , dan along. Zaki je tak dapat datang sibuk la tu ngan study dia. Takpe mungkin doa da dipohon dari jauh.InsyaAllah.

Tepat pukul 11.00 malam, tiba lah masa nya sesi salam-menyalam dan perpisahan semantara demi melanjutkn pelajaran..

So mungkin da ramai da bagi nasihat kat ira, atuk , nenek, cik dewi , cik suria , mak , abah abang2 n kakaknya, dan ramai lah supaya belaja bersungguh-sungguh n tak give up lagi. ok so ira belaja betul2 yeh dan bawah la pulang kejayaan di masa akan datang.Kami semua sentiasa mendoakan kejayaan ira.Amin...



"warna itu warni"

A2-7-6


Helo2..akhirnya ade gak idea untuk mengupdatekn blog ini.Almaklum la skng pun da tak buat apa-apa. duduk tanam anggur kat umah.guling2.baring2.tidur2.makan2.hahahaa! jadinye untuk membuat sesuatu yg agak berfaedah tulis laa blog ni.=)

Post ni masih lagi dengan kenangan2 yg masih segar di ingatan di GMi tu.hahaha..balek2 GMI je.takpe la.memori tu ^^

Cerita nya begini. Dulu2 waktu baru masuk GMi..saya di tempatkn di bilik di tingkat 11.tingkat paling tinggi tu.pastu da 2 3 hari dekat situ. Saya di turun di tingkat 7 bilek yg bernomber A2-7-6.
So kene la angkat barang2 yg da di kemaskn kat bilik tingkat 11 tu.packing balek turun la di kat bilik baru.

Bermula la kehidupan saya di GMI bersama bilik A2-7-6. Mula2 saya dapat roomate bersama Dzafir, Hazim , Syafiq Nori, dan Azzren. Pada permulaannye agak kekok la nk berkenalan dengan ahli2 roomate ni, Sebab saya ni bukan nye org yg peramah sangat pendiam gak la orang nye.So nk mulakn sesuatu perbualan tu mmg agak sukar skit la.hehe. Pelahan-lahan saya mengenali mereka2 ni, Seigt saya..saya rapat ngn ajim dulu kut..sbb ajim ni macam mudah di kuasai je hahaha.takde laa di macam peramah skit je.pastu di ikuti sano ayen, n dzafir.


Ingat lagi minggu kedua selepas orentasi tu. Peh sume wat hal masing2. lagi2 ayen yg agak pendiam. nak rapat pn takut.hehe. Dzafir pn same.sebab die da ade geng die dari sekola yg sama.so die pn lepak2 la dengan diorg2 je. ciss..sano ni sebab di macam tentera je.takut lak nk dekat.tinggi pn hampir sama ngn saya.hahaha

Hari demi hari, tak kn la tak rapat2 lagi kut. mula membina ukhwah bersama2.ceehh. Decide beli tikar getah n di ikuti dengan beli tv.idea ajim!!.mula2 dapat gak bangkangan dari beberapa org ahli.yela nk beli tv cam mahal je.lama2 pikir duit elaun masuk tiap2 bulan.so jalan jela.haha


Persahabatan kami sume. makin rapat. duk bergurau sane sini.membuat sesi luahan perasaan.bermain bersama.berebut internet pn bersama."weyhh kosong2.cepat2".nk tengok tv pn kene rebut gak.yela ajim tgk kamen rider.yg laen nk tgk ape.hehe.sempat gak kenkadang solat berjemaah kat bilik tu.tgk movie yg bnyk di donload oleh ayen.layan korea sama2.so buat ape2 pn bersama. da macam keluarga la. sampai ade orang kate bilek A2-7-6 ni ahli2 die bgus2.ikatan kekeluargaan yg sangat rapat.bilek pn selalu meriah.orang kata la.tak la siapa plak yg cakap tu hehe.Tapi satu je yg agak malang skit. Bile tiap bakul sampah kat bilik tu da penuh macam menara kl.semua org tengok sahaja!!! siot tol. Tak pn cakap."ajib sampah da penuh da"."eh mane ada penuh bole lagi.bole lagi tu" hahaha.akhirnya saya gak yg kene buang.plastik sampah saya sendiakn . pastu sampah pn saya buang.ish2 da naseb badan. Tu satu.bilik air tu..da abes lumut2 da.sume RELAKS saja.mandi buat tak tau.Saya gak yg basuh bilik air.haduii..selamat laa ade ajib kat bilik tu ^_^

Akhirnye..2 orang ahli bilik tu sano dan ajim berjaya menempatkn diri di German.Alhamdulillah.Setelah menempuh pelbagai cubaan dan rintangan yg agak mencabar, fizikal dan mental.wahh cam dahsyat jee.haha Tinggal 3 org jela yg kurang bernasib baek masih tinggal di situ. tapi takpe la.mungkin rezeki kami ade di tempat lain.siapa tahukn.kuatkn semangat dan mendoakn kawan2 yg lain berjaya di masa depan kelak.


Walaubagaimanapn!!..2 org ahli A2-7-6 maseh lagi mahu mencuba naseb untuk pergi ke German pada peluang yg kedua.org tu adalah saya sendiri dan Dzafir. Ayen tak lagi mencuba dan mahu memulakn satu kehidupan baru!


2 da ke German 2 stay 1 keluar da..jadi nye ade la 3 kekosongn di bilik tu. Masuk la ahli baru di bilik A2-7-6 tu.Arep, Nik dan Ridzwan aka Squid/Ridz. Di situ la kehidupan second round di GMi bermula. Pertambahan di bilik tu adalah alat2 work out.beli dari bdak2 fly n ade yg ridz punye. tu jela perubahan yg ade.eh tak jugak..yg bestnye saya da tak keseorangan lagi da buang sampah n basuh toilet.selamat ade ridz! ringan skit beban. Bagus2! Thanks squid!


Bersama kite org belaja, bercerita masalah kehidupan , masa depan , pasal cinta! main NBA, tengok korea,piala thomas, world cup. Kenkadang fido ngan haziq selalu datang bilik ni.untuk belaja.tapi fido datang untuk terdampar di sana sini.haha..masak telur pagi2, buat air teh lagi.membuat musik video maher zain .ade sapa2 nk tengok tak video tu?angkat tangan?haha
Ni la memori2 yg ade bersama dengan meraka2 ni selama 6 bulan tambahan di GMI.


Inila kehidupan saya di GMI selama 2 tahun. Dalam 2 tahun tu bertukar2 roomate baru. Mencipta pelbagai memori suka dan duka bersama di bilik A2-7-6.


Bilik A2-7-6 BEST!!!! (haha perasan sensorg)
^____________^


"warna itu warni"

Aufwiedersehen GMI !

Akhirnya selesai la sudah perjalan saya di GMI,Bangi. Setalah 2 tahun mengharungi hidup yg agak mencabar disitu.

Kalau diimbas kembali 6 bulan yg lalu........

Selepas budak2 yg mendpat keputusan yg cemerlang dalm A level pergi ke Deutschland dalam bulan 3 cam tu. Bermula la kehidupan saya yg agak baru walaupn berada di tempat yg lama.

Saya ingatkn mesti tak best kalau duduk repeat paper ni.Rupa2 masih ade lagi keseronokkn juga duduk kat GMI tu. Contoh nye dapat merapatkn lagi persahabatan yg telah ade. Yela dulu saya takde la saya rapat sgt dengan haziq, firdaus , Arep , Amad , budak2 permpuan semua dan lain2 lah. Dulu kenal gitu2 je. Bila da repeat tu kelompok nye jadi makin kecil. Tu yg terase ikatan persahabatan yg agak kuat.

Macam2 yg di peristiwa dan aktiviti yg berlaku di antara nye adalah :
  • Pergi ke rumah kahwin akak Dzafir.ini aktiviti first kut bdak2 repeat.
  • Eh tak jugak kut. First skali kteorg anta bdak2 ni fly kat airport.siap tereverse kete lagi kat tol.haha.al maklum la time tu kurang skit experince bawk kete ni.Tpi sejak da dapt lesen penuh ni.power daah!! =)
  • Di marahi bersama-sama dengan Frau tiap2 hari.sempat gak la buat sikit2 aktiviti ngn Frau. Hari khamis dulu hari aktiviti takpn g pustakaan tu yg best haha!
tinggal kenangan. bersama Frau.

  • Kalau kat bilik plak work out sama2.walaupn ikut musim.kejap2 work out jap malas.work out balik.Abes bilik bersepah alat2 work out terabur selamat la ade Ridz.kemas bilik tu.
  • Kat bilik gak kiteorg masak. Masak telur pagi2. bangun2 je nk g klas tu da bau da seaseoning .Ridz masak telur.pastu saya makan jela. Senang!! hehe
  • Tak di lupekan bermaen game NBA2k10 bersama Arep, Faiz aka Botak dan Fido.
  • Pegi sungai sampai 2 kali !! hehe seronoknye.trima kaseh kepada haziq dan lain2 kerana usaha untuk memjayakn Family Outing kite =)
  • Petang2 dapat main basketball,Futsal, Badminton sama2.siap lawan bilik2 lagi.walopn lawan antara dua bilek je.haha. Dapat la training Firdaus n Squid membuat gaya layup yg basic. ade la improvement mereka tu. Bgus2.
  • Pergi karaoke!! tmpat yg selama ni saya tak penah pergi kut.serius cakap. Tapi pergi ngan bdak2 ni best lak rasenye.Dpat la nyanyi lagu "Tergamak"haha.
  • Main bowling bersama..belatih buat gaya spin. Tapi bnyk yg masuk longkang haha!! last jadi si kosong!
  • Da tu sempat gak menyambut besday saya kat bilek.walopn beli kek sendiri. tapi seronok makan ramai2 =)
  • Tengok world cup di bilik A2-7-6 .Ade tv HD kut jenama "Ricson" yg telah rosak selepas dijual.waaaa sedey nye.Tapi ok lagi la tv tu rosak bile da 2 tahun da. Dari kipas hampeh kat bilek tu. Dalam 2 tahun ni da lebey 10 kali report kipas rosak siot tol!!!
  • Pastu kene marah ngan Mr N. Samseng , penagih dadah , terminate, kosong, nobody la sume kuar.tu pas kene marah buat lawak lak. Tapi tu biase la kejap je tobat haha.
  • dan baru2 ni pergi ke sebuah destinasi yg tidak di duga ke Port Dickson!! Keputusan nk g buat dalam mase 5 minit je.Thank u kepada Amad kerana mencadangkn.
Jadi nye macam2 lagi la yg kiteorg buat selama 6 bulan extra di GMI. tapi bile time belaja.Kteorg belaja,walopn dapat bertahan di kursi tu selama setengh jam je.Pastu berehat kaco bdak2 lain , buat air teh sume, hisap rokok la.haha. Di harapkn result bgus supaya yg ade potensi tu bole fly bulan september ni
^_____________^



Konklusinye..pelbagai cobaan dan ujian yg telah ditempoh bersama. Exam A level n TestDaF.Pengelaman bersama, suka dan duka sume, persahabatan yg telah dibina.Di harapkn akan berkekalan hingga ke akhir hayat walaupn di mana kite belajar pasni. Hidup perlu di teruskn kawan2. InsyaAllah setiap kite ade rezeki masing2. Hanya doa yg perlu di pohon setiap masa dan ketika.Mudah-mudahan di makbulkn suatu hari nanti.

Okay kawan2, Dzafir, Arep , Nik , Ridz , Haziq , Fido , Amad , Wan, Hafiz, Kuro , Fathi, Ijat, Ster, Mira , Ada, Syaza dan Farah.Minta maaf jika ade salah silap. Thanks for da suka dan duka kenangan bersama. Moga2 kite peroleh kejayaan di mase akan datang. Amin.~
=)




"warna itu warni"

Projek Tahun 2010

Setelah sekian lama menjalankn projek mega di Kampung Berisu..akhir nye tugas mengecat rumah kembali.hehee.Seigt akim last skali projek cat umah kat kampung besar-besaran 2 tahun lepas. Cat tembok pagar rumah. Pehh. Depan belakang tu cat pagar tu.

Selamat la abg zaki yg jadi kapten..kalau akim wat seorg je tak jalan kut. Asyik2 duk rehat je.hahaha.apa2 pn..Projek tue da siap da.Dapat beraya dengan pagar baru tahun tu. Alhamdulillah (^_^)


Tahun 2010 ni.lagi sekali keje cat mengecat di jalankn kembali. tak bape besar sgt la bahagian yg mahu di cat . Tapi...... abg zaki wat seorg laa plak. Sbb akim ade kelas german. So tak dpat nak elak la. Sebenarnye mmg nk sgt2 tolng bagi abes cepat tapi..da jdi camni nk wat cmne =p


Hari ni tak tau la da bape peratus da siap cat kat umah tue. Haritue pn balek kg dapat tolong wat skit je. Tak banyk pn. Tapi okay laa tu kn skit je dari takde pn. hahahaa.Pas abes exam german ni kalo tak siap gak . Nnt akim tolong okay ! =)


Okay..akhir skali di harapkn abg zaki dapat mengabeskn kerja beliau ..kerana masa agak kesuntukan ..sebab die da nk g praktikal.hermmm..so GOOD LUCK !! ^^^

*the hard working man!!hahaa


*waa da musim rambutan ngupe nye kat kampung.hehe.bes2

"warna itu warni"